Arbeidsveiligheid, Audits

Een nieuwe kijk op HSE management

Olvi Oyj

3 minuten

Bij de Finse brouwerijonderneming Olvi is het nog nooit zo veilig geweest als nu. Dat succes is volgens de directeur productie van de groep, Lauri Multanen, deels te danken aan de invoering van de mobiele HSE app van Quentic. Multanen: “De veiligheid is in ons bedrijf niet altijd optimaal geweest. We hadden veel kleine ongevallen, niets ernstigs of grootschaligs, maar te veel kleine incidenten. De afgelopen vijf jaar hebben we hier hard aan gewerkt, en we hebben het aantal incidenten en ongevallen tot bijna nul weten terug te brengen. Het afgelopen jaar is er maar één klein ongeval geweest. Quentic heeft in dit hele proces om het aantal incidenten te verminderen een heel belangrijke rol gespeeld.”

Over Olvi

Olvi is een Finse producent van speciaaldranken. Het bedrijf produceert al sinds 1878 dranken in Iisalmi. Op dit moment heeft het bedrijf vestigingen in Finland, Wit-Rusland en de Baltische staten. Olvi heeft 1.797 medewerkers verspreid over 5 landen.

Veiligheidsmanagement binnen handbereik

Olvi wist dat een mobiele applicatie de organisatie zou helpen om veiliger en moderner te gaan werken, en kwam uiteindelijk uit bij Quentic. Deze samenwerking leidde tot een enorme verbetering van de HSE-statistieken. Over het kiezen van de app zegt Multanen: “We hadden een aantal demo's van vergelijkbare applicaties. In totaal hebben we drie of vier verschillende opties bekeken, en we kozen voor de Quentic App omdat deze heel visueel, gebruiksvriendelijk en praktisch is. Precies wat we nodig hadden.”

Volgens Multanen is het dan ook een goede stap geweest om het HSE beheer mobiel te maken. “We kunnen nu direct ter plekke een melding maken van bijna-ongevallen: meteen als er een probleem wordt opgemerkt of er iets gebeurt. We kunnen een ongeval meteen in het systeem zetten, foto's maken van de situatie en die aan de melding toevoegen. Je kunt het hele verhaal samenstellen in één systeem, vanaf de plaats waar het gebeurt. Ook is het handig dat je bij een melding op een kaart je locatie kunt vastzetten om aan te geven waar je bent. De app werkt op alle moderne mobiele telefoons en kan dus heel simpel overal worden gebruikt.” 

Olvi heeft ook verschillende checklists en inspecties in de Quentic App opgenomen, zoals bijvoorbeeld 5S-audits. Het is nu veel eenvoudiger om alle relevante informatie bij elkaar te brengen en foto's aan meldingen en rapporten toe te voegen. De Quentic App creëert automatisch 5S-index trends, zodat ontwikkelingen duidelijk worden en mensen worden gestimuleerd om gezondheids-, veiligheids- en milieubeheer op een hoog niveau te houden. Een groot deel van het proces is geautomatiseerd, waardoor tijd wordt bespaard bij het rapporteren.

"Ik raad de Quentic App aan omdat het gemakkelijk aan te passen is en gebruiksvriendelijk is. Vooral vanwege de mobiliteit en de gebruiksmogelijkheden voor medewerkers, de eenvoud. De app is absoluut het geld waard. Wij zijn het systeem verder aan het ontwikkelen."

Lauri Multanen, Operations Director bij Olvi Limited

Betrokkenheid van de medewerkers

Lauri Multanen is ervan overtuigd dat het gebruik van toegankelijke technologie heeft gezorgd voor meer betrokkenheid van de medewerkers bij de uitvoering van gezondheids- en veiligheidsmaatregelen. Hierdoor worden vervolgens weer meer meldingen op locatie gedaan. Hij zegt: “Het aantal meldingen van bijna-ongevallen is na de invoering van dit systeem toegenomen, omdat het gebruiksvriendelijk is en je het ter plekke op je mobiel kunt gebruiken. Dat helpt enorm. Je kunt het systeem direct openen met een QR-code, de vierkante code die je met je telefoon leest, en het is gewoon heel erg eenvoudig. Het systeem is heel positief ontvangen. En natuurlijk is een gebruiksvriendelijk systeem ook gemakkelijker te introduceren bij medewerkers, omdat je geen uitgebreide trainingen nodig hebt. Je voert het systeem in en kunt meteen aan de slag!”

Veiligheid en naleving van normen verzekeren

De Quentic App wordt in de Finse brouwerij niet alleen gebruikt voor het controleren van veiligheidsprocedures, maar ook om de kwaliteitsnormen na te leven. Multanen vertelt: “We gebruiken Quentic niet alleen voor veiligheidstoepassingen, we gebruiken de app ook voor kwaliteitsbeheersing en milieubewaking. Ons systeem bevat dus eigenlijk drie elementen. Net zoals we de bijna-ongevallen melden, rapporteren we het ook als er sprake is van een onveilige situatie of als iets een veiligheidsrisico kan opleveren. Zo kunnen de normen worden gehandhaafd en voorschriften worden nageleefd. Bijvoorbeeld als een medewerker iets opmerkt dat de kwaliteit van producten zou kunnen schaden of de voedselveiligheid in gevaar zou kunnen brengen.”

Verbetering op verschillende niveaus

Met hun keuze voor de Quentic App heeft de Finse vestiging van Olvi een ommekeer weten te bewerkstelligen voor de arbeidsveiligheids- en gezondheidsbewaking van de brouwerijonderneming. Multanen vat het als volgt samen: “Quentic heeft een sleutelrol gespeeld in het totale proces ter verbetering van het HSE beheer bij Olvi, en de resultaten zijn erg goed. We houden bijvoorbeeld bij hoeveel dagen er geen ongevallen zijn gebeurd, en eind vorig jaar hebben we een nieuw record bereikt. De Quentic App is een van de maatregelen die we hebben getroffen om onze veiligheid te verbeteren. Nu kunnen we gebruik maken van mobiele apparatuur voor de verbetering van onze processen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en milieu.”

De voordelen van de Quentic App volgens Olvi Oyj:

  • Mobiel veiligheidsmanagement

  • Eenvoudig ter plekke incidenten rapporteren

  • Rapportagemogelijkheid voor kwaliteitsbeheer en voedselveiligheid

  • Onmisbare tool voor bedrijfsbrede verbetering van arbeidsveiligheid en gezondheid

  • Mobiele 5S-audits

Quentic Demo

Ervaar Quentic live op uw scherm.

Nu aanvragen

X