Milieu & duurzaamheid, Arbeidsveiligheid

Sustainability centraal regelen

Voith

3 minuten

Efficiënt milieu- en grondstoffenbeheer op alle locaties wereldwijd: het technologiebedrijf Voith, gevestigd in Heidenheim, Duitsland, maakt dit werkelijkheid. Zij zijn in 2011 begonnen met het gebruik van de HSE en CSR-software Quentic om hen te helpen op hun weg naar duurzaamheid. Quentic stelt alle verantwoordelijken in staat om hun taken tegelijkertijd uit te voeren binnen één systeem.

Over Voith

Voith, een familiebedrijf, werd opgericht in 1867 en is actief in meer dan 60 landen. Hun portfolio van industriële installaties, producten en diensten levert wereldwijd vijf essentiële markten: Energie, Olie & Gas, Papier, Grondstoffen en Transport & Automobiel. Hun operationele activiteiten zijn georganiseerd in vier divisies van de groep: Voith Hydro, Voith Paper, Voith Turbo en Voith Digital Ventures.

Milieubescherming als centrale doelstelling

Voith heeft vier hoofddoelen gesteld voor de bescherming van hulpbronnen en het milieu: het verminderen van de energiebehoefte en de uitstoot van broeikasgassen, het verbruik van zoet water en materiaal. Door de invoering van een consistent groepsbreed groen controlesysteem wordt sinds het belastingjaar 2011/2012 meer dan 12 miljoen euro per jaar bespaard in de vorm van energie, water en afval. De ambitieuze doelstellingen en de geboekte vooruitgang worden opgevolgd door de afdeling Corporate Sustainability & HSE (Health, Safety & Environment) en jaarlijks gedocumenteerd in het duurzaamheidsverslag, dat kan worden geraadpleegd op de website van de organisatie.

Wereldwijde verslaglegging

Nog slechts enkele jaren geleden werden de milieugegevens van het machinebouw bedrijf gedecentraliseerd over verschillende afzonderlijke systemen. Het bedrijf had een betrouwbare database nodig om zijn interne doelstellingen te controleren en de efficiëntie te verhogen. Ook moest de rapportage gebaseerd zijn op de internationale normen van het Global Reporting Initiative (GRI). Voith begon Quentic in 2011 te gebruiken in de HSE-sector en heeft het binnen enkele maanden over de locaties uitgerold. Het werd onder andere gebruikt om een wereldwijd register van gevaarlijke stoffen op te zetten om de status van gevaarlijke stoffen centraal te verifiëren en te ontruimen.

"We hebben een solide basis gelegd voor het rapporteren van alle ecologische aspecten op het gebied van duurzaamheid door het implementeren van een gecentraliseerd systeem. Voor het invoeren, controleren en evalueren van de gegevens zijn beduidend minder inspanningen nodig, omdat heel veel processtappen met behulp van Quentic konden worden geautomatiseerd."

Markus Schönberger, teamleider Sustainability Controlling, Voith GmbH & Co. KGaA

Efficiënte duurzaamheidscontrole

Vandaag de dag worden de gegevens die in de duurzaamheidsmodule zijn ingevoerd, tijdens het registratieproces gecontroleerd. De aannemelijkheid van waarden en ongebruikelijke afwijkingen ten opzichte van voorgaande periodes worden onmiddellijk geëvalueerd. Dit betekent dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het invoeren van de gegevens geen deskundige of specifieke kennis nodig hebben om discrepanties op te sporen. De gestandaardiseerde procedure voor het vastleggen en goedkeuren van gegevens garandeert de integriteit, consistentie en uniformiteit van de gegevens van alle locaties wereldwijd. Alle betrokken partijen kunnen gelijktijdig in het systeem werken, ongeacht tijd en locatie. Dankzij de versionering blijven alle wijzigingen traceerbaar, terwijl het rapportageplan duidelijk de huidige status van alle rapporteringstaken weergeeft.

Evaluatie per muisklik

Na goedkeuring wordt de inhoud onmiddellijk beschikbaar gesteld voor flexibele evaluatie. Voor elke indicator kan de ontwikkeling in de tijd en de geografische spreiding van waarden en kosten worden weergegeven en vergeleken met lokale en globale streefwaarden. Monetaire gegevens worden gepresenteerd in de gewenste valuta, waarbij automatisch rekening wordt gehouden met schommelingen in de wisselkoersen. Fysieke gegevens kunnen automatisch worden omgezet naar andere eenheden. Key Performance Indicators (KPI's) worden automatisch gegenereerd en gevisualiseerd in diagrammen. Deze KPI's vormen de basis voor de presentatie van ecologische en sociale aspecten in het duurzaamheidsverslag. Ook zijn er indicatorencatalogi beschikbaar van veelgebruikte rapportagestandaarden (momenteel: GRI en DNK).

Sinds 2011 gebruikt Voith succesvol de volgende Quentic-modules:

  • Quentic Core

  • Health & Safety

  • Online instructies

  • Gevaarlijke stoffen

  • Legal compliance

  • Risks & Audits

  • Prozesse

  • Milieu management

  • Sustainability

Quentic Demo

Ervaar Quentic live op uw scherm.

Nu aanvragen

X