Compliance, Milieu & duurzaamheid, Audits, Arbeidsveiligheid

Op alle vlakken veilig en gekeurd

Pirelli Deutschland GmbH

3 minuten

De auto industrie wordt gekenmerkt door strenge wettelijke voorschriften en leveranciersaudits. Ook certificeringen zoals ISO 14001/EMAS voor milieubescherming of OHSAS 18001 voor arbeidsveiligheid kunnen deel uitmaken van de leveranciersbeoordeling; voor de toeleveringsindustrie is dit een hele dagtaak. Sinds eind 2011 gebruikt de bandenfabrikant Pirelli Duitsland GmbH de onlinesoftware voor arbeidsveiligheid, milieubeheer en duurzaamheid Quentic die alle eisen rond rechtszekerheid en flexibiliteit binnen het HSE-bereik (Health, Safety, Environment) dekt.

Over Pirelli Deutschland

Pirelli is een van 's werelds belangrijkste bandenproducenten en vanwege de uitgebreide technologische competenties marktleider in het premium segment. Het in 1872 opgerichte bedrijf is tegenwoordig in meer dan 160 landen actief en heeft op 22 productielocaties op vier continenten meer dan 38.000 werknemers in dienst. De Duitse vestiging van het wereldwijd actieve Pirelli-concern produceert voornamelijk banden voor personenauto's en motorfietsen voor een hoge en ultrahoge prestatie.

De kwaliteit op de testbank

In het kader van kritische leveranciersaudits controleren autofabrikanten of aan de vereiste kwaliteitsnormen, bijvoorbeeld ISO/TS 16949 en de procesaudit conform VDA 6.3, wordt voldaan. Daardoor neemt de prestatiedruk voor toeleveringsbedrijven toe, want een geldig certificaat is een deuropener voor tier-1-leveranciers en autofabrikanten. Wie voor de productie van zelfs de allerkleinste onderdelen niet kan aantonen dat in kwalitatief opzicht aan alle voorwaarden is voldaan, wordt uit de toeleveringsketen gezet.

Flexibel en mobiel dankzij een onlinesysteem

Voor een bandenfabrikant is vooral belangrijk dat de kwaliteit van de producten, met name producten in de categorie prestaties, veiligheid en milieuvriendelijkheid, voortdurend wordt verbeterd. Om die reden was Pirelli Duitsland op zoek naar een centraal systeem dat het bedrijfseigen managementsysteem conform ISO 14001 en OHSAS 18001 aanvullend ondersteunt en aan alle eisen op het gebied van flexibiliteit, gegevensbescherming en rechtszekerheid voldoet. Nog een criterium om te kiezen voor Quentic was de flexibiliteit van de webgebaseerde SaaS-versie (Software as a Service). Met deze versie kunnen HSE-deskundigen met het systeem werken zonder aan een bepaalde locatie gebonden te zijn. Bij dagelijkse inspecties of audits in het bedrijf worden bijvoorbeeld mobiele tablets gebruikt. Bij de controle van werkplekken ten aanzien van veiligheids-, risico- of milieuaspecten kunnen afwijkingen en bijzonderheden rechtstreeks in het systeem worden ingevoerd en passende maatregelen worden getroffen. Dat levert aanzienlijke tijdsbesparingen op. Maar ook als het gaat om de standaardfuncties, zoals gebruikersbeheer en het regelen van toegangsrechten, weet Quentic te overtuigen. Daarnaast scoort de software punten op het gebied van praktijkgerichtheid en gebruiksvriendelijkheid. Bedrijfsinstructies, risicobeoordelingen en complete beheerrapportages kunnen met een muisklik worden gegenereerd.

"In één oogopslag ziet u welke manager deel uitmaakt van welk proces en om welke documenten het gaat. Deze functie is zeer nuttig in ons dagelijks werk".

Armin Müßig, milieuverantwoordelijke, Pirelli Deutschland GmbH

Moeiteloos voldoen aan juridische verplichtingen

Legal compliance speelde voor Pirelli een belangrijke rol bij het selecteren van de juiste software. De productie van banden is op het gebied van HSE gebonden aan tal van juridische voorschriften, bijvoorbeeld voor de omgang met chemische en gevaarlijke stoffen en het bedienen van speciale inrichtingen, zoals vulkanisatie-inrichtingen. De verantwoordelijken binnen het bedrijf ontvangen automatisch een e-mailbericht als relevante wetten zijn gewijzigd. Zo kunnen alle wijzigingen van juridische normen eenvoudig worden bijgehouden en getraceerd. Een koppeling met een juridische online-database of de herinnering te controleren of alle juridische zaken nog up-to-date zijn: het zijn slechts enkele van vele handige functies.

Audits efficiënter voorbereiden

De software maakt ook de planning, organisatie en documentatie van interne en externe audits uiterst gemakkelijk. Nog een voordeel is de eenvoudige integratie van alle betrokkenen, ook van buiten het bedrijf. Het is mogelijk om op basis van het auditschema automatisch berichten per e-mail te laten versturen, bijvoorbeeld ter herinnering aan een afspraak of om een herhalingsaudit te regelen. Dankzij de vele evaluatiemogelijkheden en uitgebreide auditrapporten kunnen uitwerkingen op het milieu gemakkelijk worden beoordeeld, waarbij alle relevante aspecten in aanmerking worden genomen. Aan alle eisen op basis van normen en standaarden kan effectief en op tijdbesparende wijze worden voldaan. Tijdrovend auditmanagement voor het HSE-proces is daardoor voor de bandenproducent verleden tijd.

Sinds 2011 gebruikt Pirelli Duitsland succesvol de volgende Quentic-modules:

  • Quentic Core

  • Health & Safety

  • Gevaarlijke stoffen

  • Legal compliance

  • Risks & Audits

Quentic Demo

Ervaar Quentic live op uw scherm.

Nu aanvragen

X