Milieu & duurzaamheid

ESG: Stem uw bedrijfsstrategie af op de toekomst

Whitepaper met feiten, concepten en KPI-reeksen voor uw duurzaamheidsbeheer

Enviroment Social Governance

ESG is het sleutelwoord als het gaat om toekomstbestendig ondernemingsbestuur, modern duurzaamheidsbeheer en naleving van wetgeving zoals de EU-Taxonomie of de aanstaande reorganisatie van duurzaamheidsverslaggeving.

Met duurzaamheidsmanagement in lijn met ESG-criteria draagt uw onderneming strategisch en op de lange termijn bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG's). Tegelijkertijd zet u het op een stabiele voet in economische termen.

Maar wat houdt ESG-duurzaamheid precies in? Van welke ESG-vereisten moet u zich bewust zijn en aan voldoen? Wat is de betekenis van de concepten DNSH (Do-No-Significant-Harm) en Double Materiality? Wat zijn ESG-prestatie-indicatoren? Deze whitepaper geeft antwoorden.

Bekijk de whitepaper

Wat u kunt verwachten

  • Relevantie en classificatie

    Begrijp de grote lijnen van duurzaamheid, MVO en ESG, alsook het toezicht op kapitaalstromen in termen van de Taxonomieverordening van de EU.

  • DNSH en dubbele materialiteit

    Begrijp de twee perspectieven van Dubbele Materialiteit "outside-in en inside-out" en integreer ze in uw ESG-strategie. Het concept van het vermijden van significante schade (DNSH) ondersteunt u ook in het competent omgaan met duurzaamheidsrelevante tegenstrijdige doelstellingen.

  • Prestatie-indicator sets

    Maak voor uw ESG-rapportage gebruik van onze overzichtelijke lijsten met milieuprestatie-indicatoren volgens EMAS- en GRI-normen, klimaatprestatie-indicatoren van de Europese Unie volgens TCFD, en verdere indicatoren volgens GRI voor de ESG-factoren Social en Governance.

Expertise voor ESG

Over het team van auteurs aan de Zittau/Görlitz Universiteit of Applied Sciences.

Prof. Dr. Jana Brauweiler

Prof. Dr. Jana Brauweiler, professor voor "Geïntegreerde managementsystemen", en haar collega Dipl.-Ing. (FH) Markus Will zijn verantwoordelijk voor het onderwijs aan studenten in de masteropleidingen "Geïntegreerde managementsystemen"/"Geïntegreerd management" en in de bacheloropleiding Ecologie en milieubescherming aan de Hogeschool Zittau/Görlitz (HSZG).

Dipl.-Ing. (FH) Markus Will

(FH) Markus Will heeft samen met Prof. Dr. Jana Brauweiler, Dipl.-Ing. diverse praktische boeken gepubliceerd over arbomanagementsystemen, milieumanagementsystemen en auditing van managementsystemen. Als consultants en coaches ondersteunen zij organisaties bij de dagelijkse implementatie. Met hun werk ondersteunen zij de effectieve implementatie van milieu-, arbo-, energie- en kwaliteitsmanagementsystemen, alsmede de integratie ervan - met name in industriële KMO's.

M.Sc. David Horsch

David Horsch is milieu-ingenieur en werkt als projectmedewerker bij de HSZG op het gebied van energiebeheer en klimaatneutraliteit. Hij is ook de oprichter van UnIMS-Consult, een managementadviesbureau voor geïntegreerde managementsystemen. Daar is hij expert op het gebied van carbon footprint, klimaatneutraliteit, milieumanagement volgens ISO 14001, energiemanagement volgens ISO 50001, IMS-software en interne audits.

X