De ontwerp-wetgeving voor een EU-richtlijn betreffende de zorgplicht van bedrijven inzake duurzaamheid
Op 23 februari 2022 heeft de EU-Commissie een resolutie aangenomen over een ontwerp voor een nieuwe wet om duurzaamheidspraktijken te verankeren in wereldwijde toeleveringsketens. Het ontwerp heeft tot doel bedrijven te verplichten hun wereldwijde activiteiten duurzaam te maken door de nodige zorgvuldigheid te betrachten met betrekking tot de eerbiediging van de mensenrechten, het vermijden van kinderarbeid en uitbuiting van werknemers, alsook het beperken van de milieueffecten. Op die manier worden de toeleveringsketens van bedrijven transparanter voor de consument en zullen bedrijven in de hele EU onder dezelfde concurrentievoorwaarden opereren.
In de voorgestelde wetgeving wordt een onderscheid gemaakt tussen twee groepen ondernemingen waarop de zorgvuldigheidseisen van toepassing zijn:
- Groep 1: in de EU gevestigde besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid met ten minste 500 werknemers en een wereldwijde netto-omzet van 150 miljoen euro.
Groep 2: andere kapitaalvennootschappen die actief zijn in grondstofintensieve sectoren, meer dan 250 werknemers hebben en wereldwijd een netto-omzet van 40 miljoen euro realiseren.
Ook ondernemingen met hoofdzetel in een niet-EU-land die niettemin in de EU actief zijn en een omzet behalen die vergelijkbaar is met die van de groepen 1 en 2, worden getroffen. Kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) worden door de wijzigingen niet getroffen.
Het ingediende wetsontwerp formuleert concrete eisen voor ondernemingen. Zo moeten ondernemingen due diligence-praktijken vastleggen in hun bedrijfsrichtsnoeren. Daartoe moet het management zorgen voor toezicht en uitvoering. In de eerste plaats moeten bedrijven vaststellen welke schade hun bedrijfsactiviteiten toebrengen aan het milieu of de mensenrechten. Deze moet vervolgens worden voorkomen, verminderd of anderszins beperkt. Ondernemingen moeten methoden vaststellen om de doeltreffendheid van de door hen genomen maatregelen voortdurend te controleren. Daarnaast moeten ondernemingen een klachtenprocedure instellen en ook publiekelijk communiceren over de wijze waarop zij aan hun due diligence-verplichtingen voldoen.