Arbeidsveiligheid, Digitalisering

Artificial intelligence in risico- en veiligheidsbeheer

Van chatbots tot voorspellend onderhoud: Hoe AI arbeids-veiligheid naar een hoger niveau tilt

8 minuten14/08/2023

Waarom zou u vertrouwen op artificial intelligence (AI) als het gaat om veiligheid op het werk? Omdat AI-oplossingen uitblinken in veel disciplines die cruciaal zijn voor de veiligheid op de werkplek: het verzamelen, organiseren en analyseren van grote hoeveelheden gegevens, het verstrekken en verwerken van informatie uit bronnen zoals wetteksten, het simuleren van situaties en het bewaken van processen en faciliteiten.

Wat is AI precies? AI verwijst naar de ontwikkeling van computers of machines die taken kunnen uitvoeren waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie nodig is. AI wordt daarom op verschillende manieren toegepast op het gebied van veiligheid op het werk. Klik door de lijst om de verschillende gebieden te bekijken:

Chatbots in arbeidsveiligheid

 • Juridische teksten samenvatten en vereenvoudigen
 • Ondersteuning bij audits

AI in risicobeheer

 • Identificatie en vermindering van ongevallenrisico's
 • Geoptimaliseerde evaluatie en preventie
 • Automatisering van repetitieve taken

Voorspellend onderhoud

 • Verzamelen van gegevens
 • Analyse van gegevens
 • Machine leren en voorspellen
 • Preventie

Videobewaking

AI voor training en instructies

Disclaimer

Deze tekst is niet geschreven door artificial intelligence. AI is alleen gebruikt voor gericht zoeken en evalueren van relevante informatie. Vooral op het gebied van veiligheid op het werk moeten AI-oplossingen niet aan het stuur zitten, maar zijn ze welkom in de passagiersstoel. Als copiloot kunnen ze waardevolle ondersteuning bieden aan degenen die verantwoordelijk zijn voor veiligheid op het werk.

Chatbots en veiligheid op het werk

Chatbots hebben de laatste tijd een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. Een indrukwekkend voorbeeld is Chat GPT - een AI-toepassing met opmerkelijke taalvaardigheden. Deze kunstmatige intelligentie kan professionals op het gebied van veiligheid op het werk helpen door specifieke vragen te beantwoorden, autonoom teksten te creëren, bijdragen van experts samen te vatten en zelfs suggesties en ideeën voor gerichte acties te geven.

Let op: De informatie die is gebruikt om Chat GPT te ontwikkelen gaat slechts tot het jaar 2021. Daarom is de AI mogelijk niet op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid op het werk. Hij kan informatie geven die niet overeenkomt met de huidige feiten, wat de ontwikkelaars "hallucinaties" noemen. Het is daarom belangrijk om de antwoorden van Chat GPT te controleren.

Niettemin zijn de mogelijkheden die chatbots vandaag de dag bieden op het gebied van veiligheid op het werk revolutionair. Kunstmatige intelligentie op het gebied van veiligheid op het werk kan verschillende taken vereenvoudigen en de efficiëntie van processen aanzienlijk verbeteren. De volgende twee voorbeelden illustreren dit:

Wettelijke teksten samenvatten en vereenvoudigen

Op het gebied van veiligheid op het werk zijn veel verordeningen, richtlijnen en wetteksten niet alleen lang, maar vaak ook moeilijk te begrijpen. Chatbots met kunstmatige intelligentie kunnen dit probleem helpen oplossen.

Open de chatbot en typ 'Gelieve de volgende verordening in gewone taal samen te vatten'. Kopieer vervolgens de tekst van de gewenste verordening over arbeidsveiligheid in het invoerveld. ChatGPT-4 kan op deze manier tot 50 pagina's verwerken. Het gewenste resultaat is binnen enkele seconden beschikbaar.

U kunt de geleverde inhoud gebruiken als basis voor briefings of presentaties voor medewerkers. Fact checking is echter essentieel. De HSEQ-professional moet de verordening eerder hebben gelezen en bekend zijn met de inhoud. Met de voortdurende ontwikkeling van AI, vooral in combinatie met andere toepassingen, zullen de resultaten in de toekomst naar verwachting betrouwbaarder worden.

Ondersteuning bij audits

De voorbereiding van audits is een van de belangrijkste taken van professionals op het gebied van veiligheid op het werk, en chatbots kunnen dit werk efficiënter maken. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vinden van relevante regels en wetten, het voorbereiden van de juiste training over onderwerpen op het gebied van arbeidsveiligheid of het evalueren van de resultaten van eerdere audits.

Voer de volgende tekst in Chat-GPT in: "Maak een checklist met alle noodzakelijke stappen voor een interne brandbeveiligingsaudit." De AI zal onmiddellijk de top tien geven van punten om rekening mee te houden.

Met dergelijke door AI gegenereerde checklists kun je controleren of aan alle noodzakelijke stappen is gedacht en of alle vereiste documenten zijn opgesteld. Kortom, de chatbot helpt je te voldoen aan de voorschriften voor arbeidsveiligheid en valkuilen te vermijden.

Andere toepassingen van chatbots op het gebied van veiligheid op het werk:

 • Onderzoek doen naar best practices voor specifieke veiligheidsonderwerpen
 • Informatie verstrekken over nieuwe of gewijzigde regelgeving
 • Veiligheidsplannen maken
 • Aanpassen van procedurele instructies
 • Automatiseren van het antwoord op veiligheidsgerelateerde vragen via e-mail of chat
 • Analyseren van gegevens uit de incidentendatabase
 • Automatisch melding maken van kritieke veiligheidsomstandigheden
 • Het ontwikkelen van trainingsmateriaal voor veiligheid op het werk
 • Ideeën zoeken voor praktische oefeningen over specifieke veiligheidsonderwerpen
 • Analyseren van afbeeldingen en converteren van afbeeldingen naar tekst

AI in risicomanagement

De toepassingen van kunstmatige intelligentie in risicomanagement zijn talrijk en gevarieerd. AI-toepassingen kunnen kritieke infrastructuur bewaken, geautomatiseerde facilitaire inspecties uitvoeren of worden geïntegreerd in de event database. Dit laatste biedt professionals en leidinggevenden meetbare voordelen op het gebied van risicobeheer.

Identificatie en vermindering van ongevallenrisico's

AI, geïntegreerd met de incidentendatabase, helpt je bij het analyseren van alle geregistreerde ongevallen, bijna-ongevallen en onveilige situaties. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunt u snel en uitgebreid potentiële gevaren identificeren en effectief ongevalsrisico's verminderen.

Geoptimaliseerde evaluatie en preventie

AI in risicobeheer vertoont geen tekenen van vermoeidheid. Het kan enorme hoeveelheden gegevens in korte tijd foutloos evalueren. AI-toepassingen identificeren patronen, correlaties en trends en presenteren de gegevens op een gestructureerde en duidelijke manier voor menselijke collega's. En dat is nog niet alles: op basis van de analyse kan kunstmatige intelligentie voorspellingen doen en gerichte acties en preventieve maatregelen voorstellen op basis van de gegevens.

Automatisering van repeterende taken

Naast de snelheid waarmee gegevens worden geëvalueerd, kunnen AI-gebaseerde systemen repetitieve taken automatiseren, waardoor menselijke middelen vrijkomen. Hierdoor kunnen ze tijd besparen en zich richten op belangrijkere taken. Enkele van de repetitieve taken die AI kan uitvoeren in risicomanagement zijn:

 • Voortdurende analyse
 • Regelmatige gegevenscontrole
 • Cyclische rapportage
 • Vragen beantwoorden over het gebruik van de event database

Tip

AI werkt met de gegevens die jij aanlevert. Zorg er eerst voor dat je incidentenbeheer, inclusief het melden van ongevallen en bijna-ongevallen, en je set van belangrijke prestatie-indicatoren solide zijn. Twee kritieke voorwaarden om medewerkers aan te moedigen incidenten te melden zijn 1. een sterke faal- en feedbackcultuur en 2. eenvoudige digitale oplossingen die snelle en gebruiksvriendelijke rapportage ondersteunen. Veltec GmbH & CoKG, een van Europa's toonaangevende specialisten in technische diensten voor de proces- en energiecentrale-industrie, verhoogde zijn bijna-incidenten rapportage met 70 procent door het implementeren van HSEQ software

Voorspellend onderhoud

Voorspellend onderhoud verwijst naar het proactief onderhouden of repareren van een machine voordat deze onverwacht uitvalt. Kunstmatige intelligentie opent een schat aan nieuwe mogelijkheden voor arbeidsveiligheid, bijvoorbeeld in energiecentrales of met machines en apparatuur die omgaan met giftige stoffen, hoge elektrische spanningen en potentieel explosieve atmosferen. Kunstmatige intelligentie in voorspellend onderhoud maakt periodiek onderhoud van dergelijke activa overbodig, waardoor niet alleen kosten worden bespaard, maar medewerkers ook minder vaak worden blootgesteld aan de risico's van gevaarlijk werk:

 

Gegevens verzamelen

AI-sensoren op machines verzamelen verschillende metingen die de toestand van de machine weergeven. Dit kunnen temperaturen, drukken, trillingen, geluidsniveaus of stroomsnelheden zijn. Daarnaast wordt de AI gevoed met historische gegevens als gevolg van storingen of schade.

Gegevensanalyse

Kunstmatige intelligentie analyseert beschikbare gegevens in realtime en identificeert correlaties en relevante patronen die essentieel zijn voor voorspellend onderhoud.

Machinaal leren en voorspellen

Op basis van de geanalyseerde gegevens "leert" de AI-toepassing voorspellingen te doen en waarschuwingen af te geven over dreigende onderbrekingen en storingen.

Preventie

Voordat er iets gebeurt, kunnen mensen proactief ingrijpen. Kunstmatige intelligentie in voorspellend onderhoud minimaliseert niet alleen de stilstand van machines, maar helpt ook de veiligheid te verbeteren. AI kan ruim van tevoren schade detecteren die kan leiden tot gevaarlijke storingen of andere risico's.

Videobewaking

Tegenwoordig kunnen camerasystemen kosteneffectief worden geïntegreerd in bijna elk proces, inclusief arbeidsveiligheid. Kunstmatige intelligentie is een ideale intelligente uitbreiding voor videobewaking. AI-toepassingen kunnen bijvoorbeeld reactoren, pompen, gaspijpleidingen of hoogspanningsmotoren in de gaten houden.

Deze voorbeelden zijn echter slechts een tipje van de sluier, want de trend in de industrie gaat in de richting van autonome robotica en transportsystemen. Het gebruik van AI wordt aanbevolen om deze systemen in realtime te identificeren en te volgen: Volgen de autonome helpers hun geplande routes? Zijn er ongebruikelijke bewegingen of handelingen? Worden de getransporteerde materialen veilig opgeslagen? Kunstmatige intelligentie evalueert de situatie en waarschuwt bij afwijkingen - lang voordat er een ongeluk kan gebeuren.

AI voor training en instructies

Kunstmatige intelligentie op het gebied van veiligheid op het werk kan professionals ook helpen bij het voorbereiden van trainingen en instructies. Het werkt als volgt: Mensen voeden geselecteerde gegevens aan de AI, zoals de best practices, gestandaardiseerde procedures of richtlijnen van hun bedrijf, risicobeoordelingen en branchespecifieke wettelijke vereisten.

Op basis van deze gegevens kunnen de huidige AI-toepassingen het maken van trainingen of instructies plannen en ondersteunen. Daarnaast kan kunstmatige intelligentie op het gebied van veiligheid op het werk een belangrijke hulp zijn, zelfs nadat de training heeft plaatsgevonden. Het kan de prestaties van deelnemers analyseren, feedback geven en de training gericht aanpassen op basis van de resultaten.

Conclusie

Artificial intelligence is een krachtig hulpmiddel op het gebied van veiligheid op het werk, met een aanzienlijk potentieel op gebieden als gegevens- en tekstanalyse, risicobeheer, voorspellend onderhoud, videobewaking en training. Maar hoewel AI patronen en correlaties kan identificeren, ontbreekt het aan een echt begrip van veiligheid. Menselijke expertise en ervaring blijven essentieel.

In de toekomst zal de enorme hoeveelheid content die door chatbots wordt gegenereerd, opnieuw worden geïntegreerd in het World Wide Web. Als gevolg daarvan zal AI steeds meer vertrouwen op gegevens die het zelf heeft gegenereerd. Innovatieve ideeën, originele kennis en creatieve benaderingen zullen echter nog steeds afkomstig zijn van mensen.

Net als moderne software voor arbeidsveiligheid verbetert AI de efficiëntie aanzienlijk, maar het kan het menselijke element niet vervangen. De echte waarde ligt in het besparen van tijd en moeite voor alle betrokkenen. Op deze manier stelt AI professionals op het gebied van veiligheid op het werk in staat om hun tijd te besteden aan leiderschap op het gebied van veiligheid in plaats van aan administratieve of repetitieve taken.

 

X